North Water Groene Groninger van 2024
12 december 2024 – North Water heeft de Groene Groninger gekregen. Samenwerkende Bedrijven Eemsregio (SBE) reikt deze onderscheiding jaarlijks uit aan organisaties of personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan verduurzaming in de Eemsregio.
Dat we midden in de energietransitie zitten, is duidelijk. Dat we ook op watergebied volop in transitie zijn, is minder bekend. Terwijl deze “watertransitie” minstens even belangrijk is. De beschikbaarheid van zoetwater staat in Nederland namelijk behoorlijk onder druk.
Voor industrie in de Eemsregio is North Water de drijvende kracht achter deze watertransitie. De joint venture van Evides Industriewater en Waterbedrijf Groningen produceert industriewater op basis van oppervlaktewater en verwerkt industrieel afvalwater. “Water is een eerste levensbehoefte, dit geldt voor mensen, maar zeker ook voor bedrijven”, aldus Nienke Homan, voorzitter branchevereniging VNCI en voorzitter van de jury die de Groene Groninger verkiest. “North Water speelt een onmisbare rol in het verduurzamen én garanderen van ons watergebruik. Onmisbaar werk dat absoluut erkenning verdient. Daarom krijgen zij dit jaar de Groene Groninger”, vult Homan aan.
Duurzaam industriewater
Klimaatverandering, langere en drogere zomers, en de groeiende watervraag van zowel mensen als bedrijven maken het voor drinkwaterbedrijven steeds ingewikkelder om aan de totale vraag naar water te voldoen. De beschikbaarheid van zoetwater en ook de kwaliteit van waterbronnen staan onder druk.
Om de watervraag geen watertwijfel te laten worden, werkt North Water met diverse projecten aan de ontwikkeling van duurzaam industriewater. Duurzaam, omdat het gebruik van oppervlaktewater het gebruik van drinkwater voor industriële processen kan vervangen. Bij veel van deze processen is drinkwaterkwaliteit immers niet nodig. Hiermee voorziet North Water bovendien in een belangrijke vestigingsvoorwaarde om nieuwe biobased industrie en waterstofproductie in de regio te ontwikkelen.
Perry van der Marel, Managing Director van North Water: “We werken in drie stappen toe naar één compleet, integraal industriewatersysteem voor de Eemsregio. Nieuwe bronnen, optimaal hergebruik, schaalbaar en waterbesparing vormen daarbij de sleutelwoorden. De fasering is nodig omdat er veel onderzoek, samenwerking en tijd nodig is om alles goed af te stemmen en parallel hieraan de industrie niet altijd even snel meegroeit. In 2025 ronden we de eerste fase af, waarmee we in 2015 qua planvorming zijn gestart. Het is veel samenwerken, kapitaalintensief, maar dan heb je ook wel echt iets staan! De twee fases die nog volgen, hopen we ieder in vijf jaar te realiseren.”
Totale systeemverandering: duurzaam industriewater in drie stappen
In de eerste fase staat de industriewaterzuivering op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Garmerwolde op het terrein van waterschap Noorderzijlvest centraal. Hier wordt oppervlaktewater uit het Eemskanaal gezuiverd en via een nieuwe leiding naar bedrijven in Eemshaven en Delfzijl vervoerd. Ook is er in Delfzijl een afvalwaterzuivering en een demiwaterfabriek gebouwd.
De tweede fase richt zich op verduurzaming en circulair watergebruik. Via het REGAIN-project onderzoekt North Water samen met partners drie technieken om afvalwater verder te zuiveren en geschikt te maken als bron voor industriewater. Hiermee ontstaat er een circulair watersysteem.
In de derde stap zal afvalwater op grote schaal worden hergebruikt. North Water wil uiteindelijk voldoende afvalwater in Eemshaven en Delfzijl lokaal hergebruiken, waardoor de aanvoer van nieuw water kan worden verminderd. Het huidige industriewater- en transportsysteem vormt de ruggengraat (backbone) van deze ontwikkeling. Dit systeem zorgt voor een stabiele en betrouwbare watervoorziening, wat essentieel is voor de industrie.
Van der Marel: ”We zijn erg vereerd dat North Water deze erkenning krijgt van de industrie. Dat we voor onze inzet voor één integrale duurzame watervoorziening nu de Groene Groninger uitgereikt krijgen, maakt ons meer dan trots!”
Over de Groene Groninger
De Groene Groninger onderscheiding erkent organisaties en personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan de verduurzaming in de Eemsregio, waaronder de Eemshaven en de haven van Delfzijl.
De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door werkgeversorganisatie SBE en bestaat uit een beeld van de Chloris Chloris (Groenling), gemaakt door de Groningse kunstenares Annette Hoolsema. De jury bestaat uit VNCI-voorzitter Nienke Homan (juryhoofd), voormalig site-director Johan Visser (Nobian), Edward Groen (Teijin Aramid) en Frans Alting (SBE). Eerder hebben Noorderpoort (2023), Holland Malt (2022), Avantium (2021), Heeres en Heeres (2020) en Cor Zijdeveld (2019) de onderscheiding ontvangen.