‘Nog één keer iets uit de grond trekken!’

Na meer dan 15 jaar bij BioMCN gewerkt te hebben, waaronder als Chief Operations Officer, is Paul Compagne sinds kort aan de slag als Plant Director bij Circtec: “Voordat ik met pensioen ga wil ik nog één keer iets uit de grond trekken.”

Circtec gaat in Delfzijl een nieuwe fabriek bouwen die afgedankte autobanden via pyrolyse en nieuwe opwaarderingsprocessen omzet in hernieuwbare transportbrandstoffen, circulaire chemicaliën en recovered carbon black. De nieuwe fabriek gaat ruim 200 miljoen euro kosten. Een groot project en wereldwijd de grootste in zijn soort. Paul Compagne is per 1 oktober 2022 aangenomen om dit in Delfzijl voor elkaar te krijgen.

Compagne: “We zijn momenteel het EPCM contract aan het afronden (Engineering, Procurement and Construction Management, red.). We hebben vanuit Circtec al een ervaren projectmanager aan boord die de bouw moet coördineren. Ikzelf heb de taak om de hele organisatie van de fabriek op te zetten en het personeel te werven en op te leiden.”

Twee fasen
Circtec heeft demonstratiefabrieken in Polen en Duitsland die de afgelopen 10 jaar verschillende onderdelen van het proces hebben ontwikkeld en geoptimaliseerd. “De reactoren zijn uniek in de wereld en kunnen nu commercieel gaan draaien. In Delfzijl gaan we opschalen door 28 reactoren te plaatsen. Dat doen we in twee fasen. We plaatsen ongeveer 25% in fase 1. In fase 2 worden stapsgewijs de resterende reactoren geplaatst en in bedrijf genomen. Uiteindelijk willen we bijna 180.000 ton aan versnipperde autobanden verwerken, dat is ongeveer 6% van het totaal aan gebruikte autobanden in de EU”, aldus Compagne.

Compagne zegt dat volgens de huidige planning de fabriek in 2024 in bedrijf komt. Daarvoor moet er nog wel wat werk verzet worden. “We zijn nu alles aan het voorbereiden om de constructiewerkzaamheden te kunnen beginnen. We starten dan met heien en wegen aanleggen op het terrein. We zitten aan de zuidkant van de Oosterhorn, dus aan de ‘verkeerde kant van het kanaal’ wat utility voorzieningen betreft. Om de benodigde utilities op ons terrein te krijgen moeten we nog de nodige stappen nemen. Ook de stroomaansluiting laat, zoals het nu lijkt, onaanvaardbaar lang op zich wachten”, zo licht Compagne toe.

Compagne is als chemicus begonnen en heeft daarna ook chemische technologie gestudeerd. Na 22 jaar bij polyestergaren fabriek Diolen in Emmen, ging hij bij BioMCN aan de slag. Daarvoor verhuisden ze ook van Drenthe naar Oost-Groningen. Sinds kort wonen ze in Haren.

Compagne: “Ik kende Circtec al wat langer. Toen ze met dit plan kwamen, dacht ik: ik wil het nog één keer meemaken Ik wil nog één keer iets helemaal nieuw bouwen en bedrijfsklaar maken. En dan het liefst een fabriek die ook bijdraagt aan de circulaire economie, want dat moet gewoon. Duurzaamheid is mij bij BioMCN wel in de genen gaan zitten.”

Over Circtec
Op dit moment worden veel Europese afgedankte autobanden verscheept naar Aziatische en Afrikaanse landen, of als brandstof gebruikt in bijvoorbeeld cementfabrieken. Ook worden de banden verwerkt tot bijvoorbeeld rubber granulaat. Compagne: “Veel van deze toepassingen, zoals voor grasvelden van sportcomplexen, worden door nieuwe wet- en regelgeving momenteel aan banden gelegd. Circtec maakt het mogelijk om deze afvalstroom te hergebruiken.”

De reactoren maken gebruik van de door Circtec ontwikkelde CIFR (Continuous Impeller Fluidized Reactor) wervelbed reactor technologie. In deze ontwikkeling heeft het bedrijf al 70 miljoen euro geïnvesteerd. Compagne: “Onze fabriek zal een aanzienlijk aantal banen creëren en de bijdrage in de circulaire economie fors vergroten. Ook zorgt de nieuwe fabriek voor een besparing van bijna 230 duizend ton CO2-uitstoot per jaar. Dit is ongeveer 3-5% van de totale uitstoot van de chemische sector in Nederland.”

Producten
Circtec gebruikt pyrolyse en door haar ontwikkelde upgradeprocessen om deze banden om te zetten naar een aantal nieuwe producten:

  • recovered carbon black, een duurzame versterkende vulstof die wordt gebruikt bij de productie van rubber producten zoals autobanden/plastic producten/verf;
  • circulaire nafta die in de chemische industrie wordt gebruikt als grondstof voor de productie van polymeren en kunststoffen en
  • HUPA, een geavanceerde biobrandstof voor de scheepvaart ter vervanging van fossiele brandstof. De inzet van HUPA reduceert de CO2 emissie daar met meer dan 80%.

Al deze producten uit de nieuwe fabriek zijn volgens Compagne al voor de komende jaren verkocht.

Circtec ’s hoofdkantoor is gevestigd in het Verenigd koninkrijk. Het bedrijf is actief in 5 Europese landen

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: