Duurzaamheid staat al lang op de agenda in de Eemsregio. Dat kan ook niet anders met het Werelderfgoed Waddenzee om de hoek. Maar het noorden heeft ook een uitstekende uitgangspositie door de ligging aan zee, de havens, de energie infrastructuur, het agrarisch achterland en het sterk geïntegreerde cluster.
Bedrijven hebben hierdoor concrete stappen gezet op weg naar verdere verduurzaming en daarmee een robuust en toekomstbestendig cluster. Duurzame bedrijven betekent duurzame banen.
SBE heeft met de Industrie-Agenda Eemsregio een sterke basis gelegd voor de Industrietafel Noord-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat hebben meer dan 30 bedrijven, regionale overheden en de Natuur- en Milieufederatie plannen uitgewerkt voor het klimaatakkoord.
Het rapport geeft de oplossingen weer om in 2030 49% en in 2050 95% minder CO2 uit te stoten. Anno 2017 heeft de industrie de CO2-emissie al met 36% teruggebracht.
Bekijk het Eindrapport Industrietafel Noord-Nederland
SBE is namens de bedrijven actief in het programma Economie en Ecologie in Balans (E&E). Dit programma zorgt voor evenwicht in de economische ontwikkeling en het erfgoed Waddenzee. Het project is de basis voor langdurige samenwerking in de Eemsregio, met brede steun voor verdere ontwikkelingen in dit gebied.
Bedrijfsleven, natuur- en milieuorganisaties zetten zich gezamenlijk in voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat enerzijds en de verbetering van het Eems-Dollard Estuarium.
SBE faciliteert de Werkgroep Milieu voor specialisten van de aangesloten leden. Het regionale netwerk waar relevante ontwikkelingen, wetgeving en samenwerking wordt besproken. De werkgroep heeft circa vier bijeenkomsten per jaar.