• 03

Warmte voor de hele provincie

  • Leidingnetwerk tussen industriegebieden en steden
  • Huishoudens gebruiken warmte uit de industrie
  • Energiecentrales en datacenters als warmtepunten

 

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Daardoor hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen.

Als industrie in het Eemsregiogebied hebben we meer dan voldoende duurzame restwarmte voor de hele provincie Groningen. Gasunie doet met de energiebedrijven en het datacenter een haalbaarheidsstudie naar de inzet van deze restwarmte vanuit de Eemshaven en/of Oosterhorn om Groningen, Appingedam en Delfzijl te verwarmen.

 

De industriële bedrijven hebben veel warmte beschikbaar. Om hier van gebruik te maken wordt het water verwarmd door warmte die vrij komt bij een biomassacentrale, gasturbine, of datacenter.

Warmtenetten vormen een belangrijk oplossing voor de verduurzaming van de bebouwde omgeving. In het klimaatakkoord staat dat het doel is om voor 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af te halen. Ongeveer de helft daarvan moet verwarmt worden door een warmtenet. Warmtenetten zijn dus een belangrijk onderdeel van de energietransitie (bron).

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: