Rapport Industrietafel Noord laat zien: Industrie Noord-Nederland loopt tien jaar voor op Parijs
Om de Nederlandse broeikasgasemissiedoelstellingen in 2030 en 2050 te halen, is de bijdrage van de Nederlandse industrie en dus ook de Noord-Nederlandse industrie, van Emmen tot aan Eemshaven, essentieel. In Noord-Nederland heeft de regionale Industrietafel in 2018 een rapport opgesteld over mogelijkheden om broeikasgasemissies te reduceren. Uit een recente (bijgevoegd) update van het rapport (mei 2020) blijkt dat de CO2-emissies in Noord-Nederland afgelopen jaar nog verder zijn afgenomen (55 procent). Daarmee loopt de industrie in Noord-Nederland ruimschoots voor op de gestelde klimaatdoelen van Parijs.
“Op basis van de geprojecteerde efficiëntieverbeteringen zal alleen al door het besparen op energiegebruik de absolute CO2-emissie afnemen met 44 procent ten opzichte van 1990. Een CO2-reductie van 49 procent voor 2030 is dus ruimschoots haalbaar als we bijvoorbeeld ook meer biostoom gebruiken” , schetst Frans Alting, directeur SBE. Het rapport is op 26 mei aangeboden aan de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes.
Industrie Noord-Nederland loopt tien jaar voor op Parijs
“Sinds de inventarisatie van de mogelijkheden voor reductie van CO2-emissie in Noord-Nederland in 2018 is een aantal mooie projecten gerealiseerd met als resultaat een reductie in C02-emissie van 54 procent per ton product ten opzichte van het referentiejaar 1990. Daarmee voldoen we hier in het Noorden nu al bijna aan de doelstellingen 2030 van Parijs”, stelt Cas König, voorzitter van de Industrietafel Noord-Nederland en CEO van Groningen Seaports.
In de periode van 1990 tot 2019 is de CO2-emissie afgenomen met 700.000 kiloton per jaar (-26 procent). In dezelfde periode is de productie van bedrijven toegenomen van 4,6 megaton naar 7 megaton. Door efficiënt te groeien is de CO2-uitstoot per ton product 54 procent minder. De relatieve uitstoot is hiermee aanzienlijk verder gedaald.
Biostoom en biogas
Een van de reeds gerealiseerde maatregelen voor het behalen van de 2030-doelstelling is gebaseerd op het vervangen van de huidige stoomproductie door biostoom. “Door het aansluiten van biostoomproducenten EEW en Eneco op het bestaande stoomnetwerk van Chemie Park Delfzijl, is het aardgasverbruik met bijbehorende CO2-emissie significant teruggedrongen met 35 procent in 2019. Daarnaast is recent een vergunning afgegeven om in Emmen op grote schaal biogas te produceren”, vertelt König.
Stikstof
Ook de stikstofemissie loopt drastisch terug. Onder meer dankzij duurzame energieproducenten in Noord-Nederland konden in de laatste jaren oudere energie-opwekinstallaties buiten bedrijf worden gesteld. “Daardoor heeft de regio sinds 1990 een stikstofemissiereductie van 71 procent behaald, ondanks toename van het aantal gevestigde bedrijven. Per ton product is de stikstofemissie hier zelfs met 82 procent gedaald”, aldus König.