Groningen Seaports en SBE pleiten in zienswijze voor versnelde en toekomstbestendige aanlanding windenergie

17 april 2025 – Groningen Seaports en de Samenwerkende Bedrijven Eemsregio dringen bij het kabinet aan op een dubbele strategie voor de aanlanding van windenergie op zee. In hun reactie op het Ontwerpprogramma Aansluiting Wind op Zee (PAWOZ) pleiten zij voor zowel snelle realisatie van de Schiermonnikoog Wantijroute (route VII) – de huidige voorkeursroute voor windpark Doordewind – als de directe ontwikkeling van een ondergrondse Tunnelroute (route X) als structurele oplossing voor toekomstige windparken en toekomstig transport van waterstof en CO₂. 

De organisaties wijzen op het risico van verdere vertraging in de energietransitie. Windprojecten zoals Ten Noorden van de Wadden en Doordewind I en II zijn al jaren uitgesteld. Dit remt niet alleen de voortgang van de energietransitie, maar ondermijnt ook het investeringsvertrouwen in de regio. Voor het industriële cluster in Noord-Nederland is een betrouwbare en voorspelbare energievoorziening cruciaal voor investeringsbeslissingen, innovatie en verduurzaming.

Elk jaar vertraging in de aanlanding van windenergie betekent volgens de partijen dat de industrie langer afhankelijk is van fossiele bronnen met hogere emissies tot gevolg. Ook het waterstofecosysteem in het Noorden komt onder druk te staan. Projecten voor elektrolyse zijn gepland vanaf 2027, maar kunnen alleen doorgang vinden als er tijdig voldoende groene stroom beschikbaar is. Zonder de nodige aanlandingscapaciteit stagneert de ontwikkeling van groene waterstof – een kerncomponent in de regionale Cluster Energie Strategie.

Tunnelroute als strategisch instrument

Groningen Seaports en SBE wijzen erop dat de Tunnelroute, die onder het Waddengebied doorloopt, is beoordeeld als het meest toekomstbestendig. Deze ondergrondse variant kan niet alleen elektriciteit transporteren, maar biedt ook ruimte voor waterstofleidingen, CO₂-infrastructuur en andere modaliteiten. Daarmee wordt de route gepositioneerd als een meerjarige energiecorridor voor de regio en sluit het aan bij de ambitie dat ten minste een derde van de toekomstige windcapaciteit op zee – circa 23GW tot 2050 – in Groningen moet aanlanden. Bovendien biedt een tunneloplossing ecologische voordelen door minimale impact op het Waddengebied.

Oproep aan kabinet: investeer nu

De oproep van Groningen Seaports en SBE aan het kabinet is helder: kies niet alleen voor de korte termijn, maar borg tegelijkertijd de lange termijn. De Tunnelroute zou volgens hen moeten worden opgenomen als strategisch project van nationaal belang in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK), om de uitvoering structureel te verankeren binnen de nationale energieagenda.

Daarnaast vragen zij om actieve inzet van rijksmiddelen zoals het Klimaatfonds, gezien de technische complexiteit en lange doorlooptijd van ondergrondse infrastructuurprojecten. “Alleen door nú te investeren in deze structurele oplossing kan worden voorkomen dat Nederland in de toekomst opnieuw voor knelpunten in de energie-infrastructuur komt te staan,” aldus de indieners.

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: