GIGA Storage sluit eerste dalurencontract in Nederland af
3 september 2024 – GIGA Storage heeft een primeur in Nederland. Na toestemming van het ACM heeft het als eerste bedrijf in Nederland een dalurencontract afgesloten met Tennet. Daardoor kan de Leopold-batterij in Delfzijl toch gegarandeerd aangesloten worden op het hoogspanningsnet, en daar voor zo’n 85% van de tijd elektriciteit leveren en afnemen.
Het elektriciteitsnetwerk zit vol. Ook megabatterijen kunnen niet zonder meer aangesloten worden op het hoogspanningsnet omdat ze zowel stroom afnemen als leveren. GIGA Storage heeft nu met Tennet afgesproken om alleen tijdens daluren gebruik te maken van de aansluiting. Het bedrijf komt daardoor niet op de wachtlijst voor een aansluiting van de Leopold-batterij.
Het dalurencontract betekent dat GIGA Storage zo’n 85% van de tijd elektriciteit kan leveren en afnemen. Tijdens de piekuren, de resterende 15%, kan het bedrijf de aansluiting niet gebruiken. Vorige maand gaf toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) groen licht voor deze nieuwe contractvorm voor elektriciteit. Ook mogen netbeheerders van ACM gaan kijken naar de maatschappelijke noodzaak van een elektriciteitsaansluiting, zodat bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen niet meer achteraan hoeven aan te sluiten voor elektriciteitsaansluitingen.
De nieuwe contractvorm geeft niet alleen GIGA Storage lucht, maar ook het hoogspanningsnet, zo meldt Trouw. Meer opslag zorgt voor een buffer op het net. Een dergelijk contract scheelt bedrijven ook in de kosten: het is zo’n 65% goedkoper doordat de transportkosten worden gehalveerd. Een korting waarvan wordt gehoopt dat deze ook andere bedrijven over de streep zal trekken en zo een deel van de wachtlijst voor aansluitingen kan oplossen. RTV Noord geeft aan dat er nu nog zo’n 9.500 bedrijven op de wachtlijst staan voor een nieuwe of een zwaardere elektriciteitsaansluiting. Daar bovenop moeten 10.000 bedrijven nog wachten op een aansluiting om stroom te leveren.
De Leopold megabatterij van GIGA Storage is in aanbouw op het oude terrein van Aldel, waar al de benodigde infrastructuur voor de aansluiting aanwezig was. De batterij krijgt een opslagcapaciteit van 1.200 megawattuur met een vermogen van 300 megawatt. Het wordt daarmee tien keer zo zwaar als de huidige grootste batterij in Nederland.