Dow Delfzijl viert 50-jarig bestaan. Old facilities make good engineers.
Deze maand is het 50 jaar geleden dat de fabriek van Dow in Delfzijl haar deuren opende. Het jubileum is een prestatie op zich maar voor de medewerkers van Dow is het een extra bijzonder moment.
Tien jaar geleden hing de vlag van de fabriek aan de overkant van het Chemie Park er heel anders bij. Geplaagd door storingen in de toen al oudere installatie hield de betrouwbaarheid van het proces te wensen over. Nu draait de fabriek op volle toeren en beter dan ooit.
“Het vorige jubileum was voor ons een belangrijke wake-up-call. We moesten beter draaien, stabieler en efficiënter, want als het zo door ging kwam Delfzijl aan de zijlijn te staan”, vertelt Guliz Talay, plantmanager van de locatie.
Met haar aanstelling twee jaar geleden trof Talay, als eerste vrouwelijke plantmanager van de site, een fabriek aan die al hard op weg was naar verbetering. “Mijn vader zei vroeger altijd; old facilities make good engineers. Oudere installaties hebben door slijtage sneller last van problemen. Om ze soepel te laten draaien ben je meer afhankelijk van de expertise van medewerkers, dan van de betrouwbaarheid van de installatie zelf”, aldus Talay. “Nu draaien we zonder grote problemen en reizen onze medewerkers op-en-af naar Amerika om daar onze ervaringen te delen.”
Naast een stabieler proces, produceert Dow ook meer product. Met een aantal projecten en continu kleine aanpassingen produceren de witte torens van het bedrijf bijna de helft meer dan waar zij voor ontworpen zijn. “Unit 3, de grootste productielijn die wij hebben, was ontworpen voor 200 kiloton product per dag. Nu kunnen we hier 290 kiloton produceren”, vertelt een enthousiaste Talay.
Inclusiviteit
Naast technisch verbeteren werkt Dow Delfzijl aan het versterken van de inclusiviteit van het bedrijf. “Het is naast health & safety, productiviteit en reliability opgenomen in ons jaarplan. Dat is nodig want ideeën en verbeteringen komen alleen als medewerkers zich veilig voelen om hun mening te geven”, vertelt Elizabeth Huis, Logistics Coördinator op de site.
Op de site werken steeds meer vrouwen. In administratieve functies en in de techniek. De helft van het MT is inmiddels vrouw en ook in de technische functies lukt het steeds meer om vrouwen aan te trekken. “Met vrouwen on-site is het gemakkelijker om meer vrouwen aan te trekken, maar hier stopt het voor ons niet. Inclusiviteit is niet alleen een betere man-en-vrouw verhouding. Het gaat erom dat mensen zichzelf kunnen zijn. Dat er ruimte is voor introverten en extraverten. Dat collega’s zich durven laten horen. Want met veel verschillen en een open cultuur krijg je frisse ideeën en innovatie”, aldus Huis.
Voor de medewerkers worden daarom regelmatig gesprekstafels en lunchbijeenkomsten georganiseerd over maatschappelijke thema’s. “Inclusiviteit moet je organiseren, niet alleen voornemen. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is dit des te meer belangrijk, want om in de toekomst voldoende personeel te hebben, moet je een aantrekkelijke werkgever zijn voor een grotere doelgroep van potentiële arbeidskrachten”, vertelt Huis.
“De open cultuur van Dow heeft ons de afgelopen tien jaar geholpen om onze ontwikkelingsopgave vorm te geven. Als de sfeer op de werkvloer niet goed was dan hadden wij dit niet voor elkaar gekregen”, aldus Talay. “Daarom zetten wij hier de komende jaren nog steviger op in. We zijn trots op hoe we hier met elkaar omgaan en wat we daardoor met elkaar bereiken”.
Over Dow Delfzijl
Dow Delfzijl produceert Methyleen Difenyl di-Isocyanaat (MDI), een basisgrondstof voor de polyurethaanindustrie. In combinatie met polyol – dat geproduceerd wordt in Dow Terneuzen – wordt het MDI gevormd tot polyurethaan; een schuim dat wordt gebruikt in matrassen, autostoelen, dashboards en issolatiematerialen. Verder wordt MDI verwerkt in schoenzolen, lijm en verf. Bij Dow in Delfzijl werken circa 90 medewerkers.