Column: Vooruitzicht op nieuwe bedrijven in de Eemshaven maakt oplossen van de stikstofimpasse en het technisch personeelstekort urgenter dan ooit
Fantastisch nieuws: de Eemshaven breidt uit met 600 ha, om klaar te zijn voor de komst van nieuwe bedrijven, met name gericht op de energiesector en de automotive. Een echte opsteker voor onze Eemsregio! In mijn eerste jaar als voorzitter ben ik getroffen door de positieve energie in ons Eemsregiogebied door de unieke combinatie van havens, chemie, energie en ook de sterke agrosector. Niet alleen wij zien dat, maar ook de rest van Nederland en ook elders in de wereld worden wij gezien. Onze inzet op energietransitie en duurzaamheid werpt zijn vruchten duidelijk af.
Het prachtige vooruitzicht op nieuwe bedrijven maakt het nu keihard noodzakelijk om 2 zaken op te pakken. Als eerste natuurlijk de nog steeds niet opgeloste stikstofimpasse. Dat moet nu echt tot een oplossing komen anders missen we het momentum. Ten tweede moeten we aan de slag voor voldoende technisch geschoold en ervaren personeel.
Wij voorzien een groot en blijvend tekort aan nieuwe technische medewerkers, domweg omdat ze niet op de opleidingen zitten. Vandaar dat we zeer recent zijn gestart met een arbeidsmarkt- en onderwijsproject. En dan niet veel van hetzelfde maar wij zetten in op een nieuwe gebiedsgerichte en integrale vorm van samenwerking. Baanbrekende aanpak is echt nodig, anders zijn er mede door de grote uitstroom van pensioengerechtigden in de komende jaren straks onvoldoende arbeidskrachten om de energie- en grondstoffentransitie in ons gebied vorm te geven.
Dé oplossing is niet eenvoudig, en zit vaak in kleine dingen, zoals imago van techniek. Ik herinner me nog toen ik leraar was in het middelbaar onderwijs aan de Commerciële School in Groningen. Rond 1980 was daar een enorme nieuwe instroom van, in mijn ogen maar matig commercieel onderlegde leerlingen. Omdat de inzet ook ver te zoeken was vroeg ik de nieuwkomers naar hun motivatie om te kiezen voor dit middelbaar commercieel onderwijs. Het antwoord was heel verrassend en ontnuchterend: “Meneer, als ik bij de ‘Jolly Joker’ (een toen bekende disco) sta en een meisje vraagt wat ik doe en ik zeg dat op de Commerciële School zit, dan scoor ik veel beter dan dat ik zou zeggen dat ik op de MTS zit……” Tja, wat kun je daar op zeggen. Maar het laat keihard zien hoezeer imago en perceptie bepalend zijn bij de opleidingskeuze. Daar kunnen we als SBE en SBE-leden veel aan doen. Want hoe mooi is het om met je eigen handen te bouwen aan nieuwe duurzame producten.
De aanleg van de nieuwe bedrijventerreinen leidde vanmorgen niet alleen tot een juichstemming. Het Dagblad van het Noorden had ook meteen alweer een negatieve kop over de onrust in Oudeschip. Nieuws vaart wel bij onrust, onvrede en tegenstelling blijkt maar weer eens. Maar ook hier geldt, perceptie en imago zijn enorm belangrijk bij de uitvoering van de uitbreiding. Ik geloof dat industrie en omgeving elkaar veel te bieden hebben. Daar hoort dan ook een respectvol en inhoudelijk serieus overleg met de bewoners bij. Economische ontwikkeling en de leefbaarheid van het noorden van onze provincie gaan immers hand in hand, in plaats van dat ze tegenover elkaar staan.