Column: Kunnen we het even over ‘het Ommeland’ hebben?!

18 juli 2024 – ‘Daaromheen [de stad Groningen red.] heb je het Ommeland. Een oase van rust. Met prachtige fietspaden om het eeuwenoude cultuurlandschap te verkennen. Nergens in Nederland is het landschap zo divers: de klei van het Wad, de bossen van Westerwolde, het zand van de Veenkoloniën. En met de meeste middeleeuwse kerkjes per vierkante meter, kunnen ook erfgoedliefhebbers hun hart ophalen’.  Deze tekst komt uit een inspiratiebrochure van Groningen.  Dit is zoals we Groningen kennen en daar zijn we trots op. En toch wil ik het er even met u over hebben.

Op zich is het natuurlijk een prachtige omschrijving van het ons mooie Ommeland. Als geboren Oost-Groninger, wonend in Drenthe en werkend in Noord-Groningen ben ik verknocht aan deze regio. De zonsopkomst boven de Eems, de dorpen van Het Hogeland, de zilte lucht buiten mijn kantoor in Delfzijl of het prachtige oude centrum van Appingedam. Maar onvolledig is deze omschrijving wel.

Om maar iets te noemen: in het Ommeland wonen mensen, werken mensen, gaan kinderen naar school en er liggen twee havens. In het Ommeland is industrie die keihard werkt aan de energie- en grondstoffentransitie. We bouwen aan een toekomst met duurzame energie en circulaire materialen.

De Ommelanden is ook een krappe arbeidsmarkt, versnelde ontgroening, scholen die sluiten, extra druk door vergrijzing, afname van het openbaar vervoer en afname van voorzieningen in het algemeen. De omgeving van twee havens van nationaal belang verdient veel beter dan dat. Sterker nog: om de havens verder te ontwikkelen moet de omgeving mee kunnen ontwikkelen. Het wordt dus tijd dat we de lat voor Noord-Groningen hoger gaan leggen. Dat begint er mee dat we niet naar het gebied kijken als recreatiepark voor de Stad.

In het noorden van Groningen hebben we het daarom over Toekomstregio Noord-Groningen. De regio waar Nederland begint. Waar groene energie aan land komt en er ruimte is om aan nieuwe dingen te beginnen. Waar duizenden interessante banen te vinden zijn en je op elk niveau kunt werken aan een antwoord op de vragen van morgen, overmorgen en de komende decennia. Waar je vrij bent om zelf vorm te geven aan de toekomst. Want hier is ruimte. Ruimte om te wonen, te leven. Ruimte om je te ontplooien en te ontwikkelen, nauw verbonden met kennisinstellingen, bedrijvigheid en activiteiten in  de stad Groningen.

Zo kijken naar het Noordelijk Ommeland betekent ook dat er geïnvesteerd moet worden. We zijn al begonnen met de Campus Toekomstregio Noord-Groningen in Appingedam. Deze campus wordt niet alleen een fysieke plek voor, maar ook een symbool van samenwerking, innovatie en groei. Het wordt een broedplaats waar onderwijs, bedrijfsleven en onderzoek samenkomen om gezamenlijk de uitdagingen van de toekomst aan te pakken. Met state-of-the-art faciliteiten, interdisciplinaire samenwerking tussen studenten en ondernemers om te experimenteren en te innoveren. Een campus als motor van economische én sociale ontwikkeling voor Noord-Groningen en ver daarbuiten. Laten we daar als Stad en Ommeland, als echte Groningers, de schouders onder zetten!!!

Bron: Eemsdelta kringen juni | 2024

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: