Bioraffinaderij Verborg Group in Delfzijl in recordtijd operationeel

Dertien maanden nadat het idee ontstond om het leegstaande gebouw van de oude alcoholdestillatiefabriek uit 1967 in Delfzijl te gaan ombouwen naar een bioraffinaderij, is de productie nu gestart. “Een record”, aldus Goedhart Borgesius, Managing Director van de Verborg Group.

“Het gebouw stond jaren te verpauperen en werd door voormalig wethouder Rijzebol van Delfzijl vroeger wel de ‘puist van Delfzijl’ genoemd. Wij hebben er nu weer een draaiende fabriek van gemaakt. Om dat in te passen en te engineeren was een uitdaging, maar het is gelukt en ook nog in zeer korte tijd”, vervolgt hij.

De Verborg Group is een joint venture van de broers John en Goedhart Borgesius en Hedde Verhagen. Bij het bedrijf worden sinds kort plantaardige grondstoffen geraffineerd tot hoogwaardige oliën en vetten voor de olie- en chemische industrie. Borgesius: “Als grondstof gebruiken we tropische oliën en vetten. De aanvoer daarvan gaat veelal met schepen. In de fabriek worden de oliën vervolgens zonder chemicaliën en met behulp van veel stoom gezuiverd tot zuivere olie. De resterende fracties die overblijven na het zuiveren, kunnen worden hergebruikt voor technische doeleinden zoals biodiesel.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De Verborg Group met vooraan John en Goedhart Borgesius.

Hij vervolgt: “We zijn zaterdag 20 januari gestart met de eerste handmatige batch. Deze week is de eerste tank gevuld met eindproduct en is de software ingeregeld, zodat we volautomatisch kunnen draaien. We werken al weer door naar een potentiële uitbreiding. Daarvoor zijn wel andere processen nodig. Om dat te testen, mogen we sinds kort gebruik maken van het laboratorium van de RUG. Erik en André Heeres zijn we hier erg dankbaar voor.”

De hoogwaardige producten gaan naar de olie- en chemische industrie. “We maken bijvoorbeeld een halffabricaat voor de kaarsenindustrie als alternatief voor de fossiele paraffine. Daar is vraag naar vanuit grote retailketens, die alleen nog kaarsen willen verkopen die gemaakt zijn met plantaardige grondstoffen. Denk daarnaast ook aan smeermiddelen die met voedsel in aanraking kunnen komen tijdens productieprocessen. Op huidige smeermiddelen hiervoor zit wel een keurmerk, maar dat is geen garantie dat het fossielvrij is. De middelen die wij leveren zijn dat gegarandeerd wel”, vertelt Borgesius.

Na zuivering worden deze producten eerst opgeslagen in de tanks van Contitank. Er worden daarom ook extra tanks gebouwd bij Contitank met een gezamenlijke inhoud van 15.000 m3. Ook wordt nog de laatste hand gelegd aan het indoor verlaadstation, waar de vrachtwagens met eindproduct van de fabriek worden gevuld. Borgesius: “Met weegbruggen en een laadarmsysteem is het verlaadstation ook vanuit veiligheidsoogpunt ‘state of the art’! We zetten ons product relatief lokaal af, vooral in de Benelux, vandaar dat dit over de weg gebeurt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De plant van de Verborg Group in de voormalige alcoholdestillatiefabriek.

De Borgesius broers zijn al tien jaar actief in de markt van plantaardige oliën en vetten. Hun vader werkte bij een dierlijke vettenproducent als commercieel directeur. Via een afstudeeropdracht kwamen ze in de plantaardige sector terecht, waarin ze wel brood zagen. Borgesius: “Ondanks dat onze vader bedenkingen had, gingen we weer thuis bij onze ouders wonen, namen al ons spaargeld op en begonnen een makelaarsbedrijf in plantaardige oliën en vetten. Eerst nog vanuit de slaapkamer met een laptop en een telefoon. Een jaar daarna huurden we een kantoor in Stadskanaal en zo zijn we verder gegroeid”.

“Een aantal jaren later kwam mijn broer John op kantoor met zwarte kettingsmeer op zijn kuitbeen. We vroegen ons af of dat nou niet anders kon. We zijn aan de slag gegaan en hebben een plantaardig alternatief gemaakt, waar je ketting niet zo smerig van wordt en wat zorgt voor een betere smering met minder weerstand. Zo is ons tweede bedrijf ‘Airogroup’ vijf jaar terug ontstaan. We leveren plantaardige reinigers en smeermiddelen voor fietsen, auto’s, de agrarische sector en industriële klanten, aan speciaalzaken en direct aan consumenten”, vult hij aan.

De broers zien snel de gaten in de markt. Toen de oude fabriek op het Contitank terrein in beeld kwam, viel het kwartje. Borgesius: “Het klikte ook direct met Hedde Verhagen van Contitank. Verhagen heeft onder andere gewerkt als investment banker voor JP Morgan, voordat hij het familiebedrijf in ging en verder ging met zijn eigen investeringsmaatschappij HCV Investments. Zijn kennis en ervaring in de verzekerings- en bankenwereld sloot dan ook perfect aan bij onze kennis van de oliën en vetten.”

Hij sluit af: “We hebben veel plezier in wat we doen, dat vind ik belangrijk. En als Groninger in hart en nieren, vind ik het mooi dat we hiermee ook bijdragen aan de bedrijvigheid in onze eigen regio. Dit is een hele nieuwe industriële tak voor Noord-Nederland. We zijn ervan overtuigd dat dit ook weer nieuwe bedrijven gaat aantrekken en kansen biedt bij het naastgelegen Chemie Park en in de Eemshaven. Denk aan afnemers van ons die dichtbij een plek gaan zoeken en die wij weer kunnen beleveren met ons halffabricaat.”

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: