BioBTX ontvangt 23 miljoen euro voor opschaling circulaire chemie in Delfzijl

3 april 2025 – BioBTX krijgt 23 miljoen euro voor uitbreiding PETRA-fabriek en ontwikkeling ICCP-technologie

Een consortium van bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten is gestart met het Circular Aromatics-project in Delfzijl. Met een gezamenlijke investering van 23 miljoen euro beogen de partijen een innovatieve chemische recyclingtechnologie op industriële schaal te brengen. Het project wordt gerealiseerd als uitbreiding van de PETRA-fabriek van BioBTX.

Centrale technologie in het project is de zogenoemde ‘Integrated Cascading Catalytic Pyrolysis’ (ICCP), ontwikkeld door BioBTX. Deze techniek maakt het mogelijk om gemengde plastic afvalstromen en biomassa chemisch te verwerken tot aromatische verbindingen zoals benzeen, tolueen en xylenen (BTX), evenals olefines en paraffine-rijke stromen. Deze stoffen vormen essentiële bouwstenen voor onder meer beschermende materialen, transporttoepassingen en luchtvaarttoepassingen.

Duurzaam alternatief voor verbranding

De ICCP-technologie biedt een alternatief voor traditionele recyclingmethoden en draagt bij aan de nationale circulaire doelstellingen. Afvalstromen die normaliter worden gestort of verbrand, worden nu omgezet in hoogwaardige grondstoffen die passen binnen de bestaande petrochemische infrastructuur. Naast ecologische voordelen opent dit ook economisch perspectief, bijvoorbeeld via toekomstige licentie-inkomsten.

Brede samenwerking en nationale steun

Het Circular Aromatics-project is een initiatief van BioBTX, Ketjen, ExxonMobil Chemical Holland B.V., Teijin Aramid, NTCP, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente en het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT). Het project maakt deel uit van Circular Plastics NL, een programma van het Nationaal Groeifonds dat zich richt op de ontwikkeling van circulaire kunststofketens in Nederland.

Versterking van de chemische cluster in de Eemsregio

De uitbreiding van de PETRA-fabriek markeert een belangrijke stap in de opschaling van circulaire chemie in de Eemsregio. Met de ontwikkeling van technologieën zoals ICCP verstevigt Delfzijl haar positie als koploper in duurzame chemische processen en innovatieve recycling.

Voor meer informatie over Circular Plastics NL en de betrokken partners, zie:
https://www.circularplasticsnl.org

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: