Nedmag gaat duurzaam zeewier kweken met zoutwaterstromen
28 november 2024 – Nedmag gaat zeewier op land telen met gebruik van de zoutwaterstromen uit de fabriek in Veendam. Omdat zeewier zeer eiwitrijk is, kan de teelt volgens Nedmag bijdragen aan de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten.
Nedmag meldt dat het bedrijf onderzoekt of het magnesium- en calciumrijke zoute water dat overblijft bij het productieproces in Veendam geschikt is voor de teelt van zeewier. Dit water heeft een stabiele temperatuur en samenstelling, wat voordelen biedt ten opzichte van de teelt op zee. Zo is de oogst niet meer afhankelijk van het seizoen. Bovendien is het makkelijker en efficiënter om zeewier op land te oogsten.
Naast het technisch verbeteren van de teeltmethode, kijkt Nedmag binnen het project ook naar producten die met zeewier gemaakt kunnen worden. Denk aan voedsel, veevoer, medicijnen, cosmetica, biobrandstof en verpakkingsmateriaal. Het zoute water van Nedmag, met extra calcium en magnesium, kan de groei van zeewier mogelijk verbeteren. Ook zou het eiwitgehalte verhoogd kunnen worden, wat het aantrekkelijker maakt voor diverse toepassingen.
In een hal van Husa Logistics is hiervoor een zeewierlaboratorium opgebouwd waarin zogenaamd Ulva-zeewier oftewel zeesla wordt gekweekt. Daarnaast werkt Nedmag voor dit project samen met de Hanzehogeschool, Seaweedland en Seaweedcompany.