Bilfinger krijgt EPCm-contract voor Circtec bandenrecyclingfabriek

4 oktober 2024 – Bilfinger Engineering & Maintenance heeft de opdracht voor de Engineering, Procurement en Constructiemanagement gekregen voor de fabriek in aanbouw van Circtec in Delfzijl. Het bedrijf gaat het ontwerp van de faciliteit afronden en implementeren en de technologie van Circtec in de fabriek integreren.

In mei is de eerste paal voor de fabriek al de grond ingegaan. In de fabriek gaat Circtec van afgedankte autobanden via pyrolyse hernieuwbare transportbrandstoffen, circulaire chemicaliën en carbon black maken. Bilfinger gaat daarvoor de technologie van Circtec integreren in de fabrieksruimte.

De fabriek wordt een gesloten kringloop, aangedreven door de gassen die vrijkomen tijdens het proces zelf. De rubbersnippers van afgedankte banden worden verwerkt via het gepatenteerde CIFRTM-pyrolysesysteem van Circtec. Hierbij wordt het afval thermisch ontbonden in een zuurstofvrije omgeving, waarbij koolwaterstofvloeistoffen, gassen en vaste koolstof worden gewonnen. Na de pyrolyse worden de gassen en vloeistoffen gescheiden, gekoeld, gecondenseerd en geraffineerd tot HUPATM van Circtec – een duurzame scheepsbrandstof – en circulaire nafta. Dit kan worden gebruikt als gerecyclede petrochemische grondstof voor de milieuvriendelijke productie van kunststoffen en chemicaliën. Daarnaast wordt de vaste koolstof gezuiverd en verwerkt tot teruggewonnen roet voor hergebruik in de productie van kunststoffen en rubberproducten, waardoor de recyclingkringloop rond is.

“Circtec heeft Bilfinger zorgvuldig uitgekozen als EPCm-partner vanwege de sectorkennis van Bilfinger op het gebied van industriële projecten in de circulaire economie en hernieuwbare energie, en hun inzet om goed beheerde projecten binnen de afgesproken tijd op te leveren”, zegt Allen Timpany, CEO van Circtec.

Na oplevering kan de fabriek 200.000 ton banden per jaar verwerken, zo’n 5 procent van alle afgedankte autobanden in Europa. Het is daarmee na oplevering de grootste van zijn soort in Europa. Door vervanging van het gebruik van fossiele brandstoffen levert dit een CO2-uitstootbesparing op die gelijk is aan ongeveer 3% van de uitstoot van de hele chemische industrie in Nederland.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: