Subsea kabelfabriek van TKF in Eemshaven officieel geopend

19 september 2024 – Vandaag is de nieuwe Subsea kabelfabriek van TKF (Twentse Kabelfabriek) in de Eemshaven officieel geopend. De fabriek gaat kabels produceren voor wind op zee.

De fabriek vergroot de productiecapaciteit van het bedrijf. Het bedrijf richt zich daarbij in het bijzonder op de productie van inter-array zeekabels waarmee het een bijdrage gaat leveren aan de elektrificatie via wind op zee.

Met de kabels kunnen windturbines op zee onderling met elkaar worden verbonden. Door de locatie van de fabriek kan TKF goed inspelen op de toenemende vraag naar deze kabels. De bouw van de fabriek is in februari van 2023 gestart. In het voorjaar van 2024 werden in de fabriek al met succes testkabels geproduceerd met drie stroomkernen en met gelaste aluminium afscherming en PE buitenmantel. De voltooide fabriek kan 1200 kilometer zeekabel per jaar produceren en levert zo’n 100 tot 150 arbeidsplaatsen op.

De keuze voor de Eemshaven is strategisch. In de Eemshaven is voldoende elektriciteit aanwezig en zijn er geen beperkingen door stikstof. Ook ligt de landingskade in de Beatrixhaven zo dicht mogelijk aan open zee. Dat biedt volgens het bedrijf veel voordelen voor de productie en distributie van de inter-array zeekabels. De haven is ook een belangrijk knooppunt voor de aanleg en het onderhoud van windparken op zee.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: