Blauwe waterstoffabriek H2M van Equinor en Linde in Eemshaven bereikt ontwerpfase

30 augustus 2024 – Equinor en Linde zijn gestart met het ontwerp van de H2M-waterstoffabriek, die ter hoogte van de Julianahaven in Eemshaven zal worden gebouwd en in 2029 operationeel moet zijn.

De H2M-fabriek zal blauwe waterstof produceren door aardgas om te zetten in waterstof, waarbij de vrijgekomen CO₂ wordt afgevangen en opgeslagen.

Alexander Jongenburger en Bjørn Sundland, kwartiermakers bij Equinor, benadrukken in een interview met RTV Noord de belangrijke rol die blauwe waterstof kan spelen in de ontwikkeling van waterstof en het terugdringen van CO₂-uitstoot. Ook het kabinet rekent op de komst van blauwe waterstof als tussenstap in de ontwikkeling van de waterstofeconomie.

De keuze voor de Eemshaven als locatie is strategisch. De haven biedt uitstekende verbindingen met het bestaande gasnetwerk en faciliteert het transport van het afgevangen CO₂ naar Noorwegen, waar Equinor al jarenlang ervaring heeft met ondergrondse opslag.

Equinor, als grootste gasleverancier van West-Europa, zal het benodigde aardgas leveren vanuit Noorwegen en zich richten op het transport en de opslag van het CO₂. Linde, specialist in gasproductie en engineering, zal verantwoordelijk zijn voor de bouw van de installatie en de productie van de blauwe waterstof.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: