Nieboer Transport start met grondbank

19 juni 2024 – Nieboer Transport in Sappemeer krijgt een nieuwe tak. Vanaf 1 juli gaat Grond- en Reststromen Centrum Noord, oftewel GRCNoord, officieel van start. Een deel van het terrein van Nieboer wordt hiervoor nu klaargemaakt.

Nieboer Transport en het nieuwe GRCNoord zijn in handen van Riekus Nieboer en Lars Beugel. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in 1935 toen de opa van Nieboer een veehouderij en loonbedrijf begon. Nieboer: “Het transport gebeurde toen nog met paard en wagen. We vervoerden aardappelzetmeel voor klanten als AVEBE (voorheen Scholtens fabriek). In de jaren zeventig kwam de NAM als klant erbij voor het aanleggen van gaslocatie’s en al snel volgden anderen. Doordat het klantenbestand groeide, kon ook de transporttak en grondwerktak echt gaan lopen. Een oom is verder gegaan met de veehouderij, terwijl mijn vader en een andere oom zich toelegden op transport. Ook dat bedrijf is later gesplitst, waarna mijn vader in Sappemeer verder ging met zijn transportactiviteiten en afvalcontainers.”

Nieboer woont samen met zijn vrouw en twee zoons vlakbij zijn bedrijf in Sappemeer, waar hij voldoende ruimte en stallen heeft voor zijn grote liefde: de paarden. Hij vervolgt: “Toen mijn vader stopte, hebben mijn zus en ik het bedrijf in Sappemeer voortgezet. Helaas gingen we door allerlei omstandigheden in 2021 failliet. Mijn zus besloot toen om te stoppen bij het bedrijf. Na gesprekken met onze klanten en de wil van mij om het bedrijf voort te zetten, heeft het bedrijf een doorstart gemaakt, ook mede dankzij onze gewaardeerde klanten. Daarbij kwam ook al snel Lars Beugel in beeld, die vervolgens in het bedrijf stapte als mede-eigenaar.”

Nieboer en Beugel zijn nu druk bezig om het bedrijf door te ontwikkelen. Nieboer: “We deden altijd al wat zaken met bijvoorbeeld hoveniers en aannemers  in de omgeving om grond en teelaarde te leveren en bouwgrond en afval in te nemen. En ook  grotere bedrijven uit de afval en kartonindustrie vroegen steeds vaker of we ook reststoffen, en/of balen met afval voor hen konden opslaan. We hebben hier zo’n vijf hectare terrein dat we beter kunnen benutten. Ook is het in de winter altijd wat rustiger in de wegenbouw, waarvoor we veel werk verrichten. Zo besloten we om vanaf 1 juli van start te gaan met een grondbank.”

Beugel vult aan: “We kunnen diverse soorten  grond innemen en uitzetten en niet-chemische reststoffen/balen opslaan. Dat doen we via een daarvoor opgericht zusterbedrijf: Grond- en Reststromen Centrum Noord, GRCNoord in het kort. Achter ons pand maken we hiervoor nu een groot terrein geschikt, voorzien van een vloeistofdichte vloer. En door ons grote netwerk kunnen we vraag en aanbod op dit vlak ook goed aan elkaar koppelen.”

In totaal werken er nu zo’n 50 personen, waarvan drie op de planning en drie in de eigen onderhoudswerkplaats. Het bedrijf beschikt naast het grote terrein ook over 35 vrachtwagens, shovels en kranen en containers . Een andere wens is om dit wagenpark te elektrificeren. Beugel: “We zetten in op elektrificatie omdat waterstof voor ons nog te onzeker is. Een student Bedrijfskunde van de Hanzehogeschool heeft al een businesscase voor ons opgesteld. Maar ook voor elektrificatie zijn er nog drempels. Zo moet er een goede elektriciteitsaansluiting op ons terrein komen om het wagenpark op te kunnen laden. En onze klanten moeten bereid zijn om een langetermijncontract daarvoor aan te gaan. Als dat lukt, dan gaan we hier heel graag mee aan de slag!“

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: