Traineeship in de industrie – HIT wil succes ontwikkelen
In Noord-Nederland zijn weinig technische traineeships te vinden. Jan Peter Kruiger van Maak Techniek nam het initiatief om hierin verandering te brengen. Met het HIT programma leren jonge professionals met een intensief ontwikkelprogramma en roulatie langs opdrachtgevers carrière maken in het Noorden.
“We zien dat veel technisch talent na hun studie naar het westen trekt, omdat daar voor starters meer kansen liggen. Met HIT nemen wij het initiatief om gezamenlijk de handschoen op te pakken. Met onze partners willen we jonge professionals behouden voor het Noorden”, vertelt Jan Peter Kruiger, directeur van Maak Techniek en nu ook van HIT. “Het traineeship heette eerst MIT. De M in MIT stond voor Maintenance. Omdat dat al onderdeel is van het industriële proces hebben we dat weggelaten. Het was overbodig. Het traineeship heet zodoende nu HIT.”
Hij vervolgt: “Na onze oproep om plaatsen aan te bieden, hebben we al veel aanmeldingen gekregen. Inmiddels doen bijvoorbeeld Teijin Aramid, Kisuma, Waterschap Noorderzijlvest, Scania, Warmtestad en BASF mee. We kunnen natuurlijk altijd nog extra plekken gebruiken. En ook organisaties die al zulke toptalenten in huis hebben. Het traineeship geeft hun bij uitstek de mogelijkheid om deze jonge professionals vast te houden.”
Op 4 maart start de eerste HIT met 8 tot 12 deelnemers. Het is de bedoeling dat vervolgens ieder kwartaal een nieuwe HIT-groep van start gaat. Iedere groep volgt een programma van 18 maanden Kruiger: “We zijn begonnen met de werving van studenten. We focussen ons op toekomstige en startende consultants, procestechnologen, procesengineers, reliability engineers en maintenance engineers. We benaderen hen zoveel mogelijk persoonlijk. Het aantal aanmeldingen gaat goedkomen. We zijn ervan overtuigd dat we met dit traineeship een HIT in handen hebben.”
Begeleiding
Aan tafel zit ook Job Mol, die het traineeship mede organiseert. Mol: “De huidige starter heeft andere behoeften dan vroeger. Ze zoeken naast een werkgever ook ontwikkeling. Ze hebben vaker last van keuzestress, moeten vaker nog leren werken en kijken de kat nog wat uit de boom. Bij HIT kunnen ze die kwaliteiten leren in een groep van gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Ze krijgen een coach en we doen aan intervisie. De trainees die nog niet in dienst zijn, rouleren over verschillende bedrijven waar ze opdrachten uitvoeren. Daarnaast gaan we op werkbezoek bij aangesloten bedrijven zodat ze van verschillende kanten te maken krijgen met het industriële werkveld.”.
Wilt u meer weten over dit initiatief? Stuur een mail naar janpeter@hetindustrietraineeship.nl.