Vijf jaar Groene Groninger
Hoe wordt de Groene Groninger gemaakt? Een interview met kunstenares Annette Hoolsema
In aanloop naar het vijfjarig lustrum van de Groene Groninger, kijken we de komende weken terug en vooruit. Geen enkele Groene Groninger is gelijk. Dit geldt voor degene die de onderscheiding ontvangt, maar ook voor de onderscheiding zelf. Iedere beeldje wordt handgemaakt door klassieke kunstenares Annette Hoolsema.
Hoolsema: “Ik werk zonder mal. Voor ieder beeldje begin ik weer vanaf het begin. En ieder beeldje is daarom weer een beetje anders en dus uniek.”
Tekst gaat verder onder de foto
De kunstenares maakt voor de beeldjes eerst een basisvorm van zilverfolie. “Hierdoor krijgt het beeldje ook de benodigde stevigheid. Over de folie breng ik dan de klei aan waarmee de Groene Groninger zijn definitieve vorm krijgt,” aldus de kunstenares.
Tekst gaat verder onder de foto
Ze vervolgt: “Nadat de klei voldoende is gedroogd, breng ik de verf aan om de Groene Groninger zijn inmiddels bekende kleuren vederjasje te geven. Een van de meest opvallende kenmerken van de echte Groenling, waarop het beeldje is gebaseerd, is het gele randje langs de vleugels en het staartje. Bij de afwerking van het beeldje breng ik daarom nog bladgoud aan om deze extra op te laten vallen.”
Hoolsema maakt naast de Groene Groninger vooral schilderijen, muurschilderingen en houtsnedes. “Ik ben afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor de Schilderkunst. Ik houd van figuratieve en realistische kunst. Een aantal van mijn werken kunt u momenteel zien hangen in Museum Westerwolde waar tot en met 18 februari de tentoonstelling Duuster loopt”, vertelt de kunstenares.