• 22

De ontwikkeling van Oosterhorn Zuid

  • Ecosysteem voor recycling
  • Circulaire economie
  • Ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein

Lege kavels en af en toe een bedrijf. Momenteel tekent dat het uitzicht over het gebied ten zuiden van de Oosterhornweg in Delfzijl. Op de komst van windturbines na lijkt er met de terreinen weinig te gebeuren. Niets is minder waar. Als ontwikkelingen doorzetten staat er over 10 jaar een circulair ecosysteem van groene recyclingbedrijven.

De komende jaren zullen er verscheidene nieuwe reststromen in de Eemsregio ontstaan. Betere scheidingstechnieken van (biologische) afval en toevoer van afgeschreven windmolenonderdelen zullen naar verluid een grote nieuwe stroom voor grondstoffen opleveren. Voor de ontwikkeling van Oosterhorn Zuid, zoals het gebied wordt genoemd, wordt daarom geacquireerd op bedrijven die deze stromen kunnen verwerken.

Bedrijven worden geselecteerd op basis van wat zij toevoegen aan bestaande grondstoffenstromen in de regio. “Voor de Oosterhorn Zuid willen wij eenzelfde ecosysteem als op het Chemie Park Delfzijl”, aldus Heleen van Wijk, Business Manager Circulaire Economie bij Groningen Seaports, de beheerder van de industriegebieden en de havens in Noordoost-Groningen. “Voor een duurzaam cluster is het essentieel dat processen van bedrijven op elkaar aansluiten. Dat voorkomt verspilling en creëert synergie”.

Niet ieder bedrijf dat op Oosterhorn wil vestigen krijgt een kavel. “Uitgifte van grond is een grote legpuzzel; bedrijven moeten passen bij onze regio om hier te mogen vestigen”, vertelt Heleen van Wijk. “Komst van nieuwe bedrijven moet het bestaande cluster versterken en bijdragen aan de realisatie van onze regionale duurzaamheidsambities”. Deze selectieve benadering lijkt zijn vruchten af te werpen. Op vrijwel alle kavels op Oosterhorn Zuid loopt een optie of een offerte.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: